Chléb pečený v ošatce

1.) Nejprve je nutné si připravit kvásek. Postup zde.

2.) Z připraveného kvásku připravíme těsto na chléb přidáním hladké pšeničné mouky a vody:

600 g kvásku
350-400 ml vody
600 g hladké pšeničné mouky
4 čajové lžičky soli
kmín (množství dle chuti, já nešetřím)

3.) Směs se dobře prohněte (při ručním hnětení vařečkou je potřeba alespoň 10 minut, při použití ručního mixéru s hnětacími háky bude stačit cca 5 min.). Těsto se nechá 1-2 hodiny na teplém místě odpočinout.


Těsto hněteme důkladně...


4.) Následně se těsto z mísy vyklopí na dobře pomoučněný vál a uhněte se z něj kulatý pecen.

Do těsta zapracujeme další mouku a uhněteme kulatý pecen...










5.) Pecen se nechá kynout v moukou vysypané ošatce.


Pecen bude kynout ve vysypané ošatce...


Poznámka: Kdo nevlastní ošatku, může stejně dobře využít kulatou mísu, kterou vyloží 
pomoučněnou utěrkou.


Mísa, utěrka a mouka poslouží stejně dobře jako ošatka...


6.) Pecen by měl (stejně jako předtím kvásek) zhruba zdvojnásobit objem, v závislosti na teplotě to bude trvat kolem 4 hodin.

7.) Rozpečeme troubu na 250°C. Na dno trouby položíme rendlík s trochou vody, která při pečení bude vřít a bude zapařovat prostor trouby. To dodá chlebu vláčnost a nebude při pečení tolik praskat.

8.) Vykynutý pecen chleba překlopíme z ošatky na podložku (já používám plech na pizzu) a šup s ním do rozpálené trouby.


Vyklopení pecnu z ošatky bude možná chtít trochu cviku...


9.) Pečeme na 250°C po dobu cca 30 min. (sledujeme barvu kůrky, každý má rád jinak).




Dobrou chuť!


← Zpět na rozcestník