Kvásek

Pokud ještě nemáte svůj kvásek, najděte si dárce na kváskové mapě...

Kvásek poslušně čeká v lednici na svoji chvíli... vydrží čekat klidně až 10 dní...

kvásek vytažený z lednice

Po vytažení z lednice se smíchá s vodou, přidá se celozrnná žitná mouka a vše se promíchá.

100 g  kvásku
300 g  vody
300 g celozrnné žitné mouky

krmení kvásku

Kvásek následně necháme v teple vykynout. Měl by zdvojnásobit svůj objem.
Doba kynutí se liší v závislosti na použité mouce a na okolní teplotě (4 - 12 hodin).
/ideální je nechat kvásek kynout přes noc, nebo během doby, kdy je člověk v práci/

Jakmile kvásek přestane růst a začne klesat, kynutí už skončilo.
Z vykynutého kvásku oddělíme 100g na příště a uložíme do lednice. Zbytek kvásku je připraven na pečení chleba...


vykynutý kvásek / kvásek oddělený na příští pečení

A co když chleba nechceme péci ani po 10 dnech? Mám zkušenost, že kvásek vydrží v lednici až 14 dní, ale už je to riskantní, může se zkazit, zplesnivět...Je proto lepší kvásek po cca 7-10 dnech vyndat z lednice, rozmíchat ho s vodou a žitnou moukou stejně, jak je uvedeno výše (není potřeba 300g, stačí např. jen 100g vody a 100g mouky), nechat ho vykynout a pak 100g kvásku vrátit do lednice a zbytek třeba vyhodit... Kvásek od této chvíle vydrží v lednici dalších 10 dní.