1.) Nejprve je nutné si připravit kvásek. Postup zde.
2.) Z připraveného kvásku připravíme těsto na chléb přidáním hladké pšeničné mouky a vody:
600 g kvásku
400-450 ml vody
600 g hladké pšeničné mouky
4 čajové lžičky soli
kmín (množství dle chuti, já nešetřím)
3.) Směs se dobře prohněte (při ručním hnětení vařečkou je potřeba alespoň 10 minut, při použití ručního mixéru s hnětacími háky bude stačit cca 5 min.). Mělo by vzniknout relativně řídké těsto. To se nechá se na teplém místě kynout.
![]() |
Směs před uhnětením a po zpracování |
4.) Těsto by mělo (stejně jako předtím kvásek) zhruba zdvojnásobit objem, v závislosti na teplotě to bude trvat kolem 4 hodin.
Vykynuté těsto připravené na pečení |
5.) Rozpečeme troubu na 250°C (včetně formy, ve které budeme chléb péci).
6.) Jakmile je trouba i forma rozpálená, těsto přelijeme/překlopíme do formy, uzavřeme a pečeme
Těsto přelité do formy. Stačí přiklopit a péci... |
7.) Pečeme na 250°C asi 30 min. v uzavřené formě, následně formu otevřeme a dopečeme ještě dalších 30-45 min. na 180-190°C.