TEST: Pinguin Double X

středa 20. dubna 2016


Existují části čundrákova vybavení, bez kterých se prostě nedá obejít. Kromě placatky, ručníku (stopaři po galaxii vědí), teplých ponožek, spacáku a pořádného nože to je ešus. Fazole s párkem (a jiné trampské pochutiny) jsem si už v životě ohříval v lecčem: v klasickém hliníkovém ešusu, který známe všichni (já ho získal zdarma při likvidaci skladu cé-ó), v moderním nerezovém nádobíčku či v kotli na trojnožce. Jak si ovšem povede hliníkový krasavec české výroby s nepřilnavým povrchem a speciálním tepelným výměníkem? Jestli jste zvědaví jako já, čtěte dále, výsledky avizovaného testu jsou tady...

Firma Pinguin...

...je českým výrobcem, který nabízí spousty outdoorových fidlátek a hadříků už od sametové revoluce. Přestože její název evokuje polární zvíře ve fraku, značka vznikla podle latinského jména jednoho z druhů bromélie (Bromelia Pinguin). To je v kostce to základní, co mi o Pinguínech prozradil internet. Pojďme ale raději testovat!

Nabídka...

...outdoorového nádobí od jmenované firmy je poměrně široká. Zeměřím-li se ale pouze na ešusy, má zákazník poměrně snadný výběr. Firma nabízí téměř stejné nádobí ve třech různých variantách s poměrně výmluvnými  názvy: Solo, Double a Quadri (to podle počtu hladových krků). Aby se ale situace malinko zkomplikovala, čundrák může u každé z velikostí volit variantu s hladkým dnem, či s tepelným výměníkem v podobě jemného žebrování, které má (údajně) šetřit palivo plynového vařiče (však uvidíme!). Hladká verze je ideální pro toho, kdo nevaří na plynu, ale třeba někde v kempu na elektrické plotýnce. Já váhal mezi největší a prostřední variantou a nakonec jsem zvolil kompromis mezi kapacitou a skladností - variantu Double X. To "X" značí, že jsem si dopřál luxus v podobě žebrování.


Varianta Double X...

...se skládá (doslova) ze dvou do sebe zapadajících matrjošek v podobě hrnců s poklicemi, které jsou ale ve skutečnosti dalšími nádobami. Tepelný výměník na největším z hrnců je krytý plastovým talířkem, který se na žebra jednoduše "nazuje". Člověk tak má k dispozici dva větší a dva menší hrnce (pokličky/pánve) a talířek. Třešničkou na dortu pro mne byl fakt, že vnitřní hrnec bez problémů pojme klasickou plynovou kartuši i s vařičem i sirkami. Rázem tak najdu v jednom balíčku vše, co k vaření potřebuji. Navíc mohu nechat jednu dvojici hrnec+poklička doma, čímž získám superlehké nádobíčko pro jednoho strávníka.

Velikost (objem: celkový/využitelný):
hrnec 142x112 mm (1500/1125ml) 166g 
hrnec 125x102 mm (1000/750ml) 141g 
pánev 127x65 mm (750/550ml) 96g 
pánev 120x60 mm (500/375ml) 85g


Materiál a mechanické provedení...

...působí na první pohled kvalitně a během používání se postupně ukazuje, že nešlo o pouhé zdání. Nádobí má na povrchu eloxovanou vrstvu s ohnivzdornou a otěruvzdornou úpravou. Sice nevím, co to je, ale rozhodně se to nepřipaluje a dobře se to myje. Sklopná madla jsou opatřená gumovou bužírkou, takže se pohodlně drží a nepálí. Zároveň ale vylučují použití nádobí na ohništi.

Samá žebra...

Testy vaření a ohřívání probíhaly jak v terénu, tak v laboratorních podmínkách (rozuměj: v kuchyni). Druhé ze jmenovaných prostředí jsem zvolil pro test srovnávací. Jednoduše jsem nevěřil údajům výrobce, že pár hliníkových žeber na dně hrnce může ušetřit až 30% paliva... Prostě nevěřící Tomáš. Vzal jsem Pinguína, svůj starší nerezový ešus, vařič Campingaz, plynovou kartuši, 2 x 300ml vody a stopky. Nebudu Vás dlouho napínat. Voda v nerezu se uvařila za 2:40, zatímco nový hliníkový Pinguin s žebrováním to stihl v čase 1:35, tedy o celých 40% rychleji! Takže tak.

Vaříme!

No a proč si člověk pořizuje ešus? Nejspíš proto, aby v něm něco uklohnil. V našem případě to bylo několik litrů čaje, pár vídeňských párků a gulášová polévka. Nadarmo se neříká, že venku chutná nejlépe.


Na závěr...

...bych rád zdůraznil, že slova chvály pěji jen proto, že si je ešus skutečně zaslouží. Kdo mě trochu zná, snadno uvěří, že jsem obětoval několik hodin spánku ve prospěch pročítání četných recenzí a článků, než jsem ešus vybral. Nakonec jsem usoudil, že Pinguin Double X je pro naše čundrování nejideálnější kompromis mezi kapacitou a skladností, stejně jako kvalitou a cenou. Co ale vyhovuje mně, nemusí vyhovovat všem. Vybírejte proto stejně obezřetně... je z čeho.

Za sebe nemohu jinak, než dát 9 "óček" z 10:


+ hmotnost
+ skladnost
+ pojme plynovou kartuši
+ tepelný výměník, který OPRAVDU šetří plyn
+ fešácký vzhled

- žebrování neumožňuje vařit např. na elektrické plotýnce (lze zvolit variantu "bez X")
- gumová objímka na rukojetech neumožňuje vařit na ohništi

7 komentářů :

  1. Máme tuto sadu bez žebrování, používáme už druhým rokem a jsme moc spokojení. Sada letěla i do Skotska a tam uvařila jídlo i pro 4 lidi. Jednu pánev máme naraženou od pádu, funguje dál bez problémů. Vřele doporučuji :) Hezký den :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá moc pěkně! H.

    OdpovědětVymazat
  3. Mě by zajímala ta úprava - dá se z toho normálně dlabat kovovou lžící? Neodírá se? Obecně nemám takové úpravy ráda, ale třeba je toto nějaká dobrá :) Díky. Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alči, díky za zajímavý dotaz, to jsem zapomněl v recenzi zmínit... Také jsem se toho obával, ale nakonec jsem kovovou lžící míchal i jedl a povrch se nepoškrábal. Mám z toho radost, protože nemám rád plastové nádobí ;) Hezké dny všem!

      Vymazat
    2. super, díky moc, tak to zní opravdu dobře....na čundru se přeci musí jíst přímo z hrnce :) :) Alena

      Vymazat
  4. Zdravím...našla jsem váš blog před pár dny, ale už jsem ho celý pročetla a musím říct, že jsem se hoodně bavila...jste skvělej..těším se na další přídavky. Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Verčo, já se zase těším na Vaše další návštěvy ;)
      T.

      Vymazat