Jak na kváskový chléb

pondělí 19. ledna 2015


Dnes něco úplně mimo...

Před lety jsme od kamaráda dostali pár lžiček žitného kvásku a recept na kváskový chléb. Od té doby žije kvásek s námi a my pečeme a pečeme. Vyzkoušeli už jsme různé obměny receptury, různé formy, ošatky i jiné vychytávky a mně přišlo jako dobrý nápad, abychom se podělili o základní poznatky.

Rozhodl jsem se tedy sepsat jakýsi základní návod, podle kterého upeče svůj první kváskový chléb úplně každý.

Kvásek rozdáváme "o sto šest" a spolu se skleničkou plnou živých organismů předáváme také malý lísteček, na kterém je tato adresa:

slovo-od-slova.blogspot.cz/p/chleba.html

Tak proč se nepodělit i s vámi?

11 komentářů :

  1. Tome, díky moc za recept..teď sehnat kvásek a pustit se do pečení..váš vypadá úžasně..Inka

    OdpovědětVymazat
  2. Nikdy jsem si nemyslela, že budu péct chleba....ale když vidím ten váš, tak to chci vyzkoušet �� Tome a Mončo dodáváte mi neskutečnou energii a chuť zkoušet nové věci. Díky �� Bohuna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A zprávy, jako je ta Tvoje zase dodávají energii nám, takže díky ;)
      T.

      Vymazat
  3. Dovoluji si doplnit o kváskovou mapu http://cuketka.cz/kvasek/kvasek.html Krásné dny nejen na Kopečku :) Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Hanko, málem jsem na ni zapomněl... doplněno.
      T.

      Vymazat
  4. Tome už rok ho peču podle Mončy a je vážně super.Dělám jen základní recept ten se mi osvědčil nejvíce.Hlavně díky jejímu popisu jsem to dokázala zvládnout.
    Krásné dny všem.Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, to moc rádi slyšíme... ten recept, co jsme dávali Monče na blog, je de-facto ten samý, jen jsme v tu dobu ještě pekli z poloviční dávky ;)
      T.

      Vymazat
  5. Tome díky. Já jsem svůj kvásek už kdysi měla, ale jak se nepekl chleba pravidelně, nestačila jsem ho dokrmovat a zkazil se. Tak jsem si dnes na kváskové mapě našla dobrou duši a večer si pro trošku kvásku jedu. A v sobotu upeču.
    krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
  6. Mily Tome,

    pecu podle Vaseho navodu asi pul roku (nejdriv ve forme, ted uz z osatky). Trosku jsem se ze zacatku placala v tom, kdy kvasek/testo/chleb prikryt a cim (folii, uterkou). Dnes uz to mam, myslim, vychytane, ale mozna by tyto detaily pomohly novym zacatecnikum. Ze zacatku je tech novych informaci pro "novopecence" takova prehrsel...
    Diky za recept i za blog,
    Pavla

    OdpovědětVymazat